fredag 18. juli 2014

Yvette Manessis Corporon: Når sypressene hvisker (2014)

Jeg jobber i en bokhandel, og der er vi så heldige at vi stadig vekk mottar leseksemplarer av bøker som skal komme. Når sypressene hvisker er en slik bok. Jeg vet ikke når den kommer ut, men bak på vaskeseddelen står det «årets sommerbok» så jeg regner med at den er rett rundt hjørnet. Og det er virkelig en sommerbok!

Vi befinner oss på Erikousa, en liten gresk øy og det er sommer.

Det starter med et tilbakeblikk til da Daphne var et barn og er på besøk hos bestemoren sin, Yia-yia (som betyr bestemor på gresk). Daphne pleier å tilbringe somrene sine hos bestemoren på Erikousa. Hennes foreldre flyttet til USA før hun ble født og de driver et gresk gatekjøkken der. Daphne elsker sin bestemor og hun elsker å være med henne. Ingenting er som å være i Hellas på sommeren. Der kan hun være seg selv, ingen ser rart på henne eller maser på henne. Daphne tilbringer dagene med å svømme i havet, utforske øya og være med bestemoren på hennes gjøremål – og å høre på hennes historier om greske legender og om øyas magi. En av disse historiene handler om legenden om sypresshviskenen. Yia yia har fortalt den mange ganger til Daphne, et hemmelig språk som sypressene hvisket på hverandre til – og hvis man bare klarte å lytte til den vil man få høre sannheten og få svar på livets mysterier. Daphne prøver og prøver, men hun hører den aldri.

Nå er Daphne igjen tilbake på Erikousa. Hun er voksen og har en datter. Hun har ikke fått besøkt bestemoren sin på mange år, men endelig er hun tilbake. Daphne har opplevd mye vondt de siste årene. Først mistet hun mannen sin i en bilulykke og like etterpå ble foreldrene drept under et ran i deres greske gatekjøkken. Daphne har jobbet målrettet for å starte sin egen gourmetrestaurant i New York med lange dager og mye jobb. Hun har hatt dårlig samvittighet for å ikke har vært nok med datteren sin- men har følt hun måtte jobbe så mye for å skaffe seg og datteren godt liv.

Flere år har gått siden hun mistet mannen sin, og hun har funnet kjærligheten på nytt. I en fantastisk mann fra USA som ventet på henne til hun var klar for å gå videre og som har trodd på henne og restauranten hennes. Derfor er hun tilbake på Erikousa. Hun vil gifte seg der, i hennes barndoms paradis. Daphne og datteren, Evie, har reist nedover noen uker før hennes blivende mann, Stephen, kommer og de skal gifte seg.

Daphne synes det er herlig å være tilbake på øya. Men allerede første dagen skjer det noe som ikke passer inn i hennes perfekte syn på øya. På vei opp til Yia yias hytte møter de på en mann som Daphne aldri har sett før, men som det virker som om Yia yia kjenner og liker godt. Hvem er denne mannen og hvorfor har hun aldri hørt om han? Yianni heter han, og han ser nesten ikke på henne engang, og når han først gjør det ser han nesten på henne med forakt i blikket. Daphne får ikke et godt inntrykk av Yianni. Men hvorfor kjenner han hennes Yia yia så godt, og kommer han til å ødelegge øya for henne?

Noen dager etter at Stephen har ankommet øya sier Yia yia at hun ikke bør gifte seg med Stephen og at han ikke er riktig for henne. Hun har sett det når hun spådde i kaffegruten. Daphne begynner å tvile på bestemoren. Hun har alltid stolt og hørt på henne, men nå lurer hun på om hun ikke begynner å tulle på sin eldre dager. Yia yia sier hun må lytte til øya og etter hva som er riktig for henne, men Daphne begynner å tvile på Yia yias evner.Nå må jeg passe meg for ikke å fortelle for mye. Som dere har forstått synes jeg Når sypressene hvisker var ei veldig fin bok. Hellas og øya er så godt beskrevet at det er nesten så man ser øya for seg og kjenner luktene av den gode maten Yia yia lager. Den var lett og lese og historien drar deg gjennom sidene. Lurer du på hvordan denne ender? Hva skjer med Daphne og Stephen? Er Yia yia blitt tullete? Hvorfor er Yianni på øya? Hvorfor har Yia yia holdt en historie skjult for Daphne?Elisabeth

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar