fredag 8. august 2014

Marsfioler av Philip Kerr

Jeg kom tilfeldig over Philip Kerrs Berlin-noir-triologi mens jeg lette etter noe helt annet.  Men med første gang jeg leste de første linjene bak på boka, var jeg solgt.  Det var den første boka i triologien, Marsfioler.

Handlingen tar til i Berlin i 1936.  Vi møter krigsveteranen og ekspolitimannen Bernhard "Bernie" Günter. Før han forlot KRIPO (kriminalpolitiet) hadde Bernie et rykte som en ærlig og hardtarbeidende etterforsker.  Men med nazistenes inntog, var det ikke rom for menn som ham.  I motsetning til en del andre kollegaer, valgte Bernie å selv spasere ut av politiets rekker før han ble kastet ut (uten pensjon).

Nå er han privatdetektiv.

En dag blir Bernie bedt om å komme til residensen til en rik og hemmelighetsfull industrialist.  Mannens datter og svigersønn er blitt funnet drept og brent i ektesengen.  Safen der de oppbevarte et verdifullt klenodium er tømt for innholdet.  Men til Bernies overraskelse vil ikke industrimagnaten at Bernie skal etterforske mordene.  I stedt vil oppdragsgiveren at Günter skal finne gjenstanden.  Selve etterforskningen av drapene er overlatt til politiet, der Günter er forhatt av mange av sine tidligere kollegaer for sine anti-nazistiske holdninger.

Det går ikke lang tid før Günter trosse klientens ønsker og etterforsker mordbrannen.

Bernie er en kynisk, rappkjefta og lojal mann.  Hans rappkjeftethet og moralske ryggrad gjør ham forfriskende i et samfunn der nazismen har et sterkt grep om maktinstitusjonene.

Det er så mange gode elementer i Marsfioler at det er vanskelig å vite hvor man skal starte.  Spenningen er ulidelig, replikkene lattervekkende og oppfinnsomme, karakterene levende, referansene og beskrivelsene imponerende og slutten fantastisk.  Det beste er likevel researchen. Her er virkelige personer, deres gjøren og laden flettet inn i plottet på en måte som jeg ikke har sett siden Robert Harris' Imperium og Lustrum!

Enhver litteraturelsker skylder seg selv å lese triologien.  Marsfioler er en fantastisk god start.

Mohammed

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar