mandag 14. juli 2014

FEDRELAND av Robert Harris (1992)

I den engelske journalisten Robert Harris’ debutbok blir vi presentert for en både fascinerende og skremmende verden: Det tredje Riket er en realitet. Der Hitler i virkeligheten ble knust av vinterkrigen i Sovjet, er det i denne boka Sovjet som ble knust og som nå er innlemmet i Det tredje Riket. England overga seg og kongen slo følge med Churchill over havet til Canada. Tyskland leder en slags Europeisk union, og det snakkes tysk som andrespråk fra Polen til Norge. Samtidig hersker det en kald krig hvor USA, ledet av Joseph Kennedy (faren til John F. Kennedy), støtter en geriljakrig i Sovjet og motstandsgrupper som angriper de tyske nybyggerne i de erobrede territoriene.

Nå er det tjue år siden krigen, og vi er i midten av 1960-årene når vi blir presentert for protagonisten vår Xavier «Zavi» March uka før Hitlers 75. bursdag. Han er i begynnelsen av førtiårene, skilt fra ekskona Karla som han har en (tiårig) sønn («Pili») med og jobber som etterforsker i kriminalpolitiet. Streng tatt så er han medlem i SS, men han er det sønnen og samfunnet kaller en asosial nazist; hans spydige kommentarer om høytstående partiledere når han har vært mindre edru, hans spørsmål om hva som skjedde med den jødiske familien som eide leiligheten han nå bor i, og hans motvilje mot å være med i de forskjellige nazistiske foreningene, har gjort at han ikke har blitt forfremmet på mange år.

En morgen får han en telefon om et lik som er funnet i elven Havel, like utenfor Berlin. Han tror først at det er en av de vanlige flyterne og at dødsfallet sannsynligvis skyldes selvmord. Det tar ikke lang tid å avdekke identiteten til offeret; en viss Josef Buhler. Han var en høytstående nazist og partimedlem. Snart finner March en annen død og høytstående nazist, denne gang skutt i det som skulle se ut som mord og selvmord. Nærmere undersøkelse av begge omstendighetene viser at det ikke kan ha vært selvmord.

Alle saker som angår rikets sikkerhet og høytstående partimedlemmer er underlagt Gestapo. Dermed går det ikke lang tid før March får ordre om å stoppe sin etterforskning av drapene. Han gjør selvfølgelig ikke det. I stedet allierer han seg med en ung amerikansk journalist, Charlotte «Charlie» Maguire, og sammen setter de i gang en felles etterforskning som snart avdekker en konspirasjon som vil skape omveltning for både Det tredje Riket og March selv.

Robert Harris har ikke bare klart å omskrive historien i debutboka; han har klart å gjøre det på en måte som ikke lesser leseren med side opp og side ned med detaljer og skisser. I stedet blir du presentert for små informasjonskorn her og der, og på samme måte som March og «Charlie» må du sy sammen de forskjellige trådene for å danne deg et bilde av virkeligheten i Det tredje Riket.

Fedreland pløyer ikke ny grunn når det gjelder sin behandling av totalitærismens evne til å forføre og samtidig kue massene. Men for de som har lest sine klassikere som Kamerat Napoleon, er det en fornøyelse å komme over en intelligent og godt skrevet bok som forsøker å følge i fotsporene til Orwell. Det er ikke dermed sagt at Harris klarer det.

Der Orwells bøker om totalitarismen lar deg føle frykten og den konstante angsten individet føler overfor både stat og andre medmennesker, er Det tredje Riket i Fedreland en verden preget av likegyldighet. Folk ser monsteret bak gardinene, men trekker på skuldrene og fortsetter.

Boka er forholdsvis gammel. Den kom ut i 1992. Men dersom du har lyst til å ta en spennende tur til Nazi Tyskland i fiksjonsverdenen, så er det vanskelig å finne en bedre guide enn Robert Harris og Fedreland.

Enda sjeldnere finner man en bok som til og med i epilogen kan gi leseren en aha-opplevelse. Det klarer Fedreland.
 
14.juli 2014
Mohamed

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar