fredag 30. november 2012

Førjulstanker og forventning - Julemysteriet av Jostein Gaarder

Forrige uke tjuvstarta jeg ventetida. For torsdag før helga var det julegateåpning på Lillehammer. Jeg synes det var litt tidlig, men siden julegata var tent så tenkte jeg at jeg kunne starte så smått og. Jeg pleier egentlig ikke å starte med juleting før 1.desember, men forrige helg satte jeg på Kurt Nilsen og kringkastingsorkesteret på pc-en, fant fram litt julepynt og kjente julestemningen komme snikende.
I morgen begynner det på ordentlig. Da er det nemlig 1.desember. Og 1.desember betyr adventskalender. Når jeg var mindre leste mor Julemysteriet av Jostein Gaarder høyt for meg og min søster i desember. Hun leste et kapittel hver dag i advent.
Boka handler om Joakim som er på utkikk etter en adventskalender – for i morgen er det 1. desember. Alle steder er de utsolgt, men plutselig ser Joakim en gammeldags kalender inne i en gammel bokhandel. Det er en slik gammeldags kalender som faren hans hadde når han var liten, med et bilde gjemt inne i hver luke. Den vil Joakim ha! Når han og faren spør hva den koster blir bokhandleren overrasket, for den har han ikke sett før. Han sier at det må være mystiske Johannes som har satt den igjen der, og sier at Joakim gjerne kan få den.
Neste morgen våkner Joakim tidlig fordi han er så spent på den nye kalenderen sin. Han klarer ikke å vente på at mor og far kommer inn på rommet sitt, han bare må åpne første luke. Inni luke nummer 1 ligger det en lapp i tillegg til at det er et bilde av et lite lam. Hva er dette for en slags kalender? På lappen står det om ei jente som heter Elisabeth som er med moren sin på julegavehandling på et kjøpesenter, noe hun synes er kjedelig. Inne i en leketøysbutikk hopper det plutselig et lam ut av utstillinga, et levende lam! Hva gjør et levende lam inne på et kjøpesenter? Lammet hopper ut av butikken og Elisabeth følger etter, lammet løper ut av kjøpesenteret og ut mot skogen. Elisabeth synes dette lammet er så fint at hun helt glemmer moren sin og følger etter lammet. Når de nærmer seg skogen ser Elisabeth at det har blitt lysere ute, og det synes hun er litt rart for det var jo mørkt når hun og moren reiste til byen. Og plutselig blir snøen mer og mer borte. Hva er det som skjer?!
Så står det ikke noe mer på lappen. Noe så spennende, tenker Joakim. Han gjemmer lappen i en gammel boks med nøkkel, for han vil ikke at moren og faren skal vite om lappen. Han lurer fælt på om det er en ny lapp inne i neste luke og klarer nesten ikke å vente med og åpne luke nummer to.
Neste morgen våkner han også tidlig og der er det jammen en ny lapp. Han setter seg ned for å lese. Og der fortsetter historien om Elisabeth.
Dette er en spennende fortelling. Med 24 kapitler, ett for hver dag i advent. Vi følger Joakim og hans spennende adventskalender, og fortellingen om Elisabeth og lammet på vei ut av byen. Nedover mot Sverige tilbake i tiden, helt ned til Betlehem og til år 0 da Jesus ble født. I hvert kapittel er det en ny person eller et dyr som henger seg på Elisabeths og lammets tur nedover Europa. Det er en adventskalender om en adventskalender, en kalender inni kalenderenJ
Dette er min yndlingsadventskalender som jeg prøver å få med meg hvert år. Enten at jeg leser den selv, eller at jeg og noen andre møtes og leser høyt for hverandre eller som i fjor da jeg lånte den på lydbok og hørte på et kapittel hver dag. I år skal jeg kanskje både lese den og høre på den, jeg gleder meg!


Elisabeth.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar