fredag 7. februar 2014

Jojo Mojes – Hemmeligheten (2003)

Før jul leste jeg boka «Et helt halvt år» av Jojo Moyes. Den var bare helt fantastisk! Pageturner deluxe, fin historie og rørende slutt. Anbefaler den på det varmeste!

Men det er ikke den boka jeg skal skrive om i dag. Etter jeg hadde lest boka måtte jeg gi den videre til søstra mi. Det hun gjorde etter hun var ferdig med den var å gå på biblioteket og undersøke om denne Jojo Mojes hadde skrevet noen andre bøker – smart! Og det hadde hun vet du. Så her om dagen gikk jeg på biblioteket på Lillehammer for å undersøke om de kunne ha noen bøker av denne forfatteren, og det hadde de. Jeg lånte med meg «Hemmeligheten» hjem, spent på om den var like bra som «Et helt halvt år». 

«Hemmeligheten» handler om 3 kvinner, en datter, en mor og en bestemor. Disse 3 har ikke noe godt forhold seg i mellom. Sabine er datteren og er lei av moren, Kate, som ikke klarer å holde seg til en mann. Hun vet ikke hvem faren er og har vokst opp med forskjellige «fedre». Kate gjorde opprør mot foreldrene  og deres tradisjonelle landsbyliv i tenårene, og rømte til England med den lille datteren sin når hun var 18 år. Joy er den eldste av de tre, både mor og bestemor. Hun bodde i Hong Kong når hun var liten. I tenårene er hun lite opptatt av gutter og oppgitt over venninnen som alltid snakker om gutter. Men en dag møter hun hennes fremtidige ektemann, Edward. De forelsker seg og forlover seg etter en dag. Han er soldat i marinen og drar dagen etterpå. De ser ikke hverandre på over ett år, men kjærligheten holder. Joy og Edward får to barn, en gutt og Sabine. I bokens nåtid lever de fortsatt i Irland, der Kate rømte fra når hun var atten. 

Boka starter med at Sabine blir sendt til besteforeldrene i Irland. Hun forstår ikke hvorfor hun må reise dit, hun kjenner nesten ikke besteforeldrene sine en gang. Hun og moren, Kate, forlater hverandre som uvenner på flyplassen. Når Sabine ankommer landsbyen besteforeldrene bor i blir hun ikke tatt i mot av bestemoren som har lovet å hente henne, men av Tom, en av gårdsarbeiderne som moren var kjæreste med i tenårene. Dette gjør ikke Sabine gladere til sinns.

Besteforeldrene bor på en gård langt utenfor landsbyen og driver med hester. Bestemoren, Joy, er veldig opptatt av hestene sine, og Sabine føler seg ikke velkommen. Bestefaren, Edward, begynner å få dårlig helse og holder stort sett sengen. Sabine er ikke noe glad for å være hos besteforeldrene, de har mange rare regler, det er bare bestefaren som har tv på rommet og de har ikke internett! Hun føler seg ensom, savner vennene sine og får stadig vekk lyst til å ringe til moren og spørre om hun kan få komme hjem. De eneste som snakker med henne er gårdsarbeiderne, hushjelpen og noen naboer. Men Sabine begynner etter hvert og trives. Og etter at hun blir tatt på fersk gjerning i å snoke i gamle bilder og brev som Joy eier, får hun og bestemoren bedre kontakt. Først blir Joy sur, men det går over og Sabine får vite om hvordan Joy vokste opp og hvordan hun møtte bestefaren.
 
Edward, bestefaren, blir plutselig mye verre, så Kate reiser til Irland i tilfelle hun må si farvel til faren sin. Kate gleder seg til å treffe datteren sin igjen, men når hun ankommer Irland og ser moren sin og datteren ha fått så god kontakt blir hun lei seg. Kanskje Sabine ikke vil være med hjem til London?! Hun har i tillegg slått opp med den nye kjæresten hun hadde fått før Sabine reiste til Irland og er redd for at Sabine kommer til å mislike henne enda mer – siden hun aldri klarer å holde på menn.

Kate synes det er vanskelig å komme hjem til barndomshjemmet, hun føler hun ikke har levd opp til foreldrenes forventninger. Så det er ikke noe gledelig gjensyn mellom foreldrene og Kate. Kate vurderer å reise hjem til London, men hun kommer i kontakt med barndomskjæresten Tom og vurderer å gi oppholdet en ny sjanse. 

Ordner forholdet mellom disse 3 generasjonene seg? Blir det noe mer romantikk? 

Hemmeligheten er ei fin bok! Det er lett å komme inn i historien og den gjør at du får lyst til å lese videre:)

7.februar 2014 
Elisabeth

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar